Hoe doen we trendonderzoek
Trendonderzoek voeren we uit volgens een bestaande trendmethodiek die trendonderzoeker, docent en trainer Els Dragt heeft vastgelegd.
Trendonderzoek bestaat uit een aantal verschillende fasen. In enkele fases zien we een duidelijke meerwaarde om de adviseurs en (externe) experts te betrekken bij het trendonderzoek middels het ophalen van signalen, interviews en validatiesessies. De te onderscheiden stappen in het onderzoek zijn:
- Scan fase
Tijdens de scanfase draait alles om signalen verzamelen, selecteren en documenteren. Het verzamelen van signalen is een continue en gestructureerd proces door een vaste set aan bronnen gestructureerd af te gaan (nieuwsbrieven, signalen verzamelen bij leerbedrijven, het lezen van rapporten en documenten, het nagaan van belangrijke websites, het bezoeken van belangrijke events). Alle signalen verzamelt het trendteam in een trenddatabase.
- Analyse fase
In de analyse fase worden trends uitgediept tijdens expert interviews en gevalideerd met adviseurs praktijkleren en marktsegmentleden tijdens de marktsegmentvergaderingen.
- Apply fase
In de apply fase worden de trends uitgewerkt tot een rapportage of trendpresentatie of tot een overzicht van trends per dossier ten behoeve van het vernieuwen van een dossier.
Trendstructuur
Naast de onderzoeksmethodiek bestaan de trendrapportages uit een 'trendstructuur'. De ‘trendstructuur’ wordt toegepast om samenhang binnen de trendrapportages te borgen.
- Clusters
Een cluster is het geheel van bij elkaar horende trends. De clusters bestaan uit maatschappelijke trends die we in alle sectoren tegenkomen, ze hebben een robuuste basis waardoor ze goed voorspelbaar zijn en veelal een lang-durige impact hebben op de arbeids-markt. Ze fungeren als kapstok voor alle trendrapportages.
- Trends
De trends zijn ontwikkelingen op middel lange termijn en een doorvertaling van de clusters per marktsegment op dossierniveau. Er kunnen meerdere trends worden beschreven per cluster. Elke trend wordt toegespitst op dossierniveau.